luni, 28 septembrie 2015

Replica: Moscova – Ierusalim si 7 inexactitati din articolul rusofil al lui Moise Guran

Moise Guran a publicat astazi (http://www.biziday.ro/2015/09/26/cum-va-ajunge-rusia-lui-putin-mai-puternica-decat-era-urss-ul-lui-stalin/#comments), fara prea mult simt de raspundere, folosindu-se de fapte scoase din context, subiectivizate si cu efect emotional, un articol care manipuleaza opinia publica, inducand ideea unei Rusii invingatoare si a unei Americi revansiste fata de Europa. Nimic mai fals, si nimic mai dezamagitor, de la un jurnalist serios de altfel.

1.  Autorul sustine ca “Rusia se comporta din nou ca o putere globala, intervenind in Siria cu aviatie, tancuri, infanterie si artilerie grea”.

Departe de adevar, mai degraba fals. In ultimele zile se vorbeste tot mai mult de faptul ca avioanele, vechile Suhoi, sunt pilotate de catre sirieni. Pe data de 18 septembrie a izbugnit un mare scandal in Rusia, dupa ce un grup de soldati rusi, personal contractual, a refuzat misiunea din Latakia. Multi soldati si-au dat demisia: https://meduza.io/en/news/2015/09/18/russian-soldiers-reportedly-refuse-secret-syria-deployment .
Mai mult decat atat, daca 1,700 de soldati inseamna putere globala, Romania a depasit acest statut in Afganistan.

2. Chiar si o cunoastere superficiala a situatiei Israelului, ar anula impresia ca aceasta tara s-ar afla in sah, asta daca ar fi fost vreodata intr-o stare de repaus diplomatic.
Israelul a avut relatii diplomatice complexe inclusiv cu tari ostile, a avut dialoguri cu tarile din golf, cu unele fara sa fi avut vreodata relatii diplomatice oficiale, dar si cu Iranul impotriva tarilor din golf, a dialogat in permanenta cu Uniunea Sovietica, negociind drepturi si privilegii ale Bisericii Ruse in Ierusalim si in imprejurimi.

3. Rachetele S300, Hezbolah si Liban
“Rusia, ii tine la respect pe evrei cu posibilitatea livrarii de rachete S300 care ar anula nu numai capacitatea tehnica a Israelului”

Un argument oarecum fals, daca nu slab. Rachetele S300 in mainile Hezbolah ar fi un dezastru pentru Israel, totusi, cu niste centre urbane majore, huburi tehnologice si logistice la granita de nord, Israelul isi face probleme si pentru cele cateva mii de rachete conventionale si non-conventionale pe care le are Hezbolah. Dupa ultimul razboi dintre Israel si Liban, stocul libanez a crescut in asa maniera incat Israelul nu mai considera apararea drept o optiune in cazul unui razboi cu Libanul. Chiar daca sistemele anti-racheta ar functiona excelent, au avut o rata de succes incredibila in ultima confruntare, costurile ar fi incredibil de mari. O racheta trimisa din Liban spre Israel poate fi data jos de Iron Dome la un pret aproximativ de 200.000 de dollari, estimarea pentru 2013. Probabil ca preturile au mai scazut in ultima vreme, dar sunt in continuare mari. Din acest motiv actuala strategie a Israelului prevede, in caz de conflict, ocuparea Libanului in mai putin de 2 zile, pentru a opri orice racheta la sol.
Dupa constientizarea actualei pozitii israeliene, Hezbolah si-a schimbat strategia, recunoscand ca vor evita cu orice pret agasarea israelienilor.

4. Scandal de tipul Volkswagen si inarmarea Statului Islamic

Este incredibil cu cata usurinta au fost aruncate aceste doua propozitii, care de altfel induc ideea unor planuri absconse. Frazele s-ar potrivi de minute cu presa de la Kremlin: 1) “Din cand in cand Jandarmul da drumul unui scandal de tipul Volkswagen”; 2) “Tot el, Jandarmul, inarmeaza Statul Islamic ca sa-i tina ocupati pe teroristii arabi in ograda lor”.
Prin urmare, domnule Guran, aceste doua fraze, va pun intr-un con de umbra mai toate materialele, pentru care nu ma indoiesc ca ati muncit si pentru care v-ati documentat. Presupunand ca scandalul ar fi incercat sa afecteze geopolitic alte state, mai ales pe cele care se indeparteaza de politica americana, ar fi greu de inteles scandalul British Petroleum in plina prietenie anglo-americana, scandalul Toyota in dinamica nipono-americana si multe altele. De altfel, exista mai multe scandaluri in lumea capitalurilor internationale decat va puteti imagina, dar daca dumneavoastra le selectati doar pe cele care convin teoriei dumneavoastra, asta este deja o probleme deontologica. Sfat: daca vreti sa insinuati ca Statele Unite mai pregatesc ceva, BNP Paribas – Franta ar putea fi un nou argument.  

5. Zacamintele Israelului

Pentru ca nu sunteti la zi cu stirile, va aduc aminte ca de curand Eni a descoperit un zacamant in largul coastei Egiptului, care va schimba la fel de mult dinamica Mediteranei de Est. Cat despre conductele din Orientul Mijlociu, acestea au functionat intr-o dinamica politica mult mai complexa decat desenul dumneavoastra. De la gazoductul Mosul-Haifa si pana la submarinele israeliene, de la explotarile ruso-norvegiene din Irakul post-razboi, un lucru este sigur: exista tari ostile politic care exploateaza zacaminte impreuna, exista tari in conflict care inca manageriaza gazoducte. In conditiile de securitate ale Israelului, inca din 2009 se lua in considerarea exportul gazului printr-un terminal de lichefiere, de altfel in mare voga dupa criza din Crimeea. Ceea ce insinuati, deja exista ca intentie din Februarie 2013 http://www.reuters.com/article/2013/02/27/energy-gazprom-israel-lng-idUSL6N0BR27R20130227

6. Bibi Netanyahu si pericolul rusesc pentru Israelieni

Desi Israelul a declarat inca din timpul razboiului rece ca in cazul unui conflict intre cele doua blocuri, se va ralia Americii, ramane de vazut daca au facut-o cu intentie sau a fost o miscare strategica, deoarece toti vecinii ostili statului evreu erau deja aliati ai Blocului Estic, acesta a avut intotdeauna o politica atenta cu Rusia.
Daca mai punem la socoteala faptul ca dupa caderea Uniunii Sovietice peste 1 milion de evrei au parasit Federatia Rusa pentru a se stabili in Israel, mare parte dintre ei elite, oameni de stiinta, artisti, literati si intelectuali, lucrurile devin si mai complexe. Altfel, multi dintre acestia au ajuns ulterior politicieni si diplomati, avand deja o intelegere extensiva a spatiului rusesc. La fel de interesant este ca rusii au destul de multe privilegii ca turisti si detin multe propietati istorice si religioase. Rusia a implorat la un moment dat ca nu toti evreii din Israel sa-si vanda propietatile din Rusia, pentru ca ar provoca o plecare masiva de lichiditati. In plus, felul in care companiile israeliene de armament au modernizat sau nu, inarmat sau nu, tari din fostul bloc estic, a fost un alt subiect de tratative cu Rusia. Extrem de multi evrei care au lucrat in industria de armament a Rusiei, dupa 1990, stabilindu-se in Israel, au adus extrem de mult know-how sau cunoastere. Un alt subiect important este cat de multi bani rusesti exista in Israel, de altfel un loc mult mai greu accesibil controalelor decat, spre exemplu, Cipru. Ziarele locale spun ca Israelul este vazut ca un El Dorado pentru elita Moscovei.

7. Interconectarea lumii

Mai toate punctele pe care le-am subliniat mai sus releva, mai presus de toate, gradul extins de interconectare in lumea actuala. Efectiv, conflictele se amplifica mult mai greu imediat dupa ce combatantii ii calculeaza costurile. Poate ca, altfel, scumpirea conflictelor ar fi de fapt cel mai important castig al capitalismului global.

Concluzii


Articolul semnaleaza o pozitie de forta a Rusiei, cladita pe fapte scoase din context si subliniate in asa maniera incat sa dea impresia ca Rusia este in plin avant colonial. Mai consider ca astfel de articole sunt extrem de periculoase pentru un public romanesc in general neinstruit si foarte dependent de factorul emotional. Purtati astfel, prin mesajul articolului dumneavoastra, o vina morala pentru ca intretineti un sistem de gandire reductionist, bazat pe teorii ale conspiratiei, pe figuri de stil duse la extrem, si prin folosirea unor stereotipii majore din spatiul estic: 1) Europa Vestica, nepregatita, dezinteresata si aroganta; 2) America si Israelul: agende ascunse si masinatiuni media; 3) Rusia mereu prompta si atotcunoscatoare. Sper si cred ca ati scris articolul intr-o pasa emotionala si ca ratiunea va remedia greselile facute cu sau fara intentie. Si da, Rusia are o politica externa uneori geniala, asta cand nu produce razboaie si ocupatii, dar de aici si pana la o regula de aur si forta argumentelor slabe, este o distanta extrem de mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu